Thursday, March 8, 2007

Μια σταλιά φαίνεται η Εξοχή από ψηλά.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία από τον δορυφόρο, δεν το πιστεύει κανείς ότι άπειρες ιστορίες, χιλιάδων ανθρώπων εκαντοτάδες χρόνια τώρα χώρεσαν σε αυτόν τον τόσο δα τόπο.

Σαν στόχος βομβαρδιστικών μοιάζει.Όταν τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ χτυπούσαν την Σερβία ήταν σαν να ακούγαμε ότι βομβαρδίζονταν τα χωριά μας, της Ανατολικής Αιγιαλείας (Βελλά, Βεργουβίτσα, Βλοβοκά, Βερσοβά). Όλα αυτά είναι σλάβικα ονόματα; Ποια είναι η καταγωγή μας; Δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Αυτό είναι για μας το μεγάλυτερο ναρκισσιστικό πλήγμα που δεχτήκαμε μετά από τις ανακαλύψεις που έκαναν ο Δαρβίνος (καταγόμαστε από τα ζώα), ο Κοπέρνικος (η γη μας δεν είναι το κέντρο του κόσμου) και ο Φρόυντ (το μεγαλύτερο μέρος του ψυχισμού είναι ασυνείδητο)!

Εμείς έχουμε μάθει ότι Πέρσες, Ρωμαίοι, Σκύθες, Άβαροι, Σλάβοι, Αλβανοί, Βλάχοι, Φράγκοι, Τούρκοι, Εβραίοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλλοι, και πολλοί άλλοι πέρασαν και μερικοί έμειναν και ορισμένοι αναμίχθηκαν με τους Έλληνες και έγινα Έλληνες. Είναι αλήθεια αυτό; Η ιστορία μπορεί να μας πει την αλήθεια;

Yπήρξαν τα κρυφά σχολειά; Έτσι, με αυτή την ρομαντική ιδέα, εμείς μεγαλώσαμε. Ασφαλώς και υπήρξαν δάσκαλοι και βιβλία κατά την περίοδο της κατοχής των τούρκων. Και όμως χωρίς τα κείμενα της παλαιάς και της καινής διαθήκης μεταφρασμένα στα ελληνικά - τα οποία επελέγησαν επειδή ήταν η κυρίαρχη γλώσσα σε πολλά μερη τότε - δεν θα είχαμε την γλώσσα να ελληνιστούμε και εμείς και να μιλάμε σήμερα. Εξ άλλου η γνώση είναι ανατρεπτική και κρυφά πάντα διδάσκεται. Εξ άλλου και ... οι άγγελοι στον παράδεισο μιλούν ελληνικά...(Εγγονόπουλος).

Για να δεις δηλαδή έναν τόπο ανθρώπων από ψηλά χρειάζονται εκτός από τον δορυφόρο της ΝΑΣΑ και τα βλέματα των αγγέλων. Δεν αρκεί η τεχνογνωσία για να ζεις δημιουργικά. Χρειάζεται η γνώση των ελληνικών για να μετέχεις της ελληνικής παιδείας. Χρειάζεται να χαρείς, να λυπηθείς, να χάσεις, να πενθήσεις, να αγαπήσεις, να γιατρευτείς, να ονειρευτείς στα ελληνικά. Για να γνωρίσεις κάτι πρέπει να γίνεις αυτό.

Είναι ανιστορικοί τραυματισμοί οι συνδικαλισμοί με τα ευαγγέλια και τα ελληνικά. Τον τόπο αυτόν τον βομβάρδισαν αυτοί που αποφάσισαν ότι δεν υπήρξε συνέχεια του ελληνικού στοιχείου. Πολλές διαχωριστικές γραμμές, πολλά όρια, βάζουμε γιατί δεν αντέχουμε τις συνέχειες και το άγνωστο που φέρουν.

Η συνέχεια των ελλήνων είναι η γλώσσα τους. Τα ελληνικά ποτέ δεν υπήρξαν νεκρή γλώσσα. Και αυτό δεν έγινε από τύχη. Δεν είναι τυχερή γλώσσα που την μίλησαν οι έλληνες, οι λαοί που κατέκτησε ο Μ. Αλέξανδρος, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί. Εμείς είμαστε τυχεροί που την μιλάμε. Ο Γιοζέφ Νεχαμά (Ιστορία των ισραηλιτών της Σαλονίκης, Βιβλίο Πρώτο, σελ. 29-30, University Studio Press) αναφέρει: ¨Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Ταλμούδ τα ελληνικά τιμήθηκαν στην παλαιστίνη για τον ποιητικό τους ρυθμό. Οι ραβίνοι αποφαίνονται ότι είναι αψεγάδιαστα και προσθέτουν ακόμα ότι έχουν περισσότερη χάρη απ' όλα τα ιαφετικά ιδιώματα. Είναι δείγμα καλού ύφους για τους μορφωμένους να συζητούν στα ελληνικά και ιδίως να συντάσσουν μόνο σε αυτή τη γλώσσα κάθε δημόσιο έγγραφο. Τα Ελληνικά γίνονται η μόνη πραγματική γλώσσα όλου του Ισραήλ και διατηρούν αυτό το προνόμιο για πολλούς αιώνες. Το ίδιο συμβαίνει εξάλλου και για την πρωτοεμφανιζόμενη χριστιανική εκκλησία. Η ελληνική γλώσσα κυριαρχεί στις επιτάφιες στήλες, στις κατακόμβες, στα γραπτά των ιεραποστόλων και συχνά ακόμη και στη λειτουργία. Όλες οι εβραϊκές αποικίες των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου μιλούν ελληνικά. Οι εβραίοι της Κριμαίας, πριν μιλήσουν ταρταρικά ή ρωσικά, μιλούσαν μόνο ελληνικά. Βρίσκουμε ελληνικές επιγραφές στα σπίτια των Εβαρίων του Καυκάσου από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνα της χριστιανικής περιόδου".

Υπάρχει η Ελλάδα... και αντιστέκεται και επιμένει ... Κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει [Σαββόπουλος].

Η Τριγυνού

No comments: